Monday, May 27, 2019

Προς τους αλλοδρομίτες σε όλο το Βόρειο Αιγαίο

Πρέπει να είμαστε περήφανοι.

Αυτή η «ήττα» είναι μια μεγάλη νίκη. Από την Ικαρια μέχρι τη Λήμνο, λίγοι με ελάχιστα μέσα έδωσαν ένα μήνυμα εκπληκτικό. Χωρίς πληρωμένα ΜΜΕ, με φωτοτυπίες που πληρώναμε από την τσέπη μας, με πολύ τρέξιμο και απέναντι μας ένα καθεστωτικό, πελατειακό σύστημα που ανέμενε καρέκλες και μισθούς, εμείς όχι μόνο αντέξαμε αλλά δείξαμε ότι εδώ στην εσχατιά, κάποιοι δεν τα παρατάνε και όσο μπορούν αντιστέκονται.

Ακόμα και όταν όλα γύρω είναι καταχνιά, εμείς κρατήσαμε ζωντανή τη φλόγα.

Τώρα έχουμε μεγαλύτερο έργο. Να κρατήσουμε την πολιτική μας υπόσταση, έντιμη και αξιοπρεπή, να μην κάνουμε ούτε βήμα πίσω στις αρχές μας, να τιμήσουμε τη ψήφο των χιλιάδων νησιωτών και να εκπροσωπήσουμε όλους όσους αξιακά είμαστε μαζί τους ακόμα και αν δεν μας ψήφισαν. Με το έργο μας, τη συλλογικότητα μας, στο περιφερειακό συμβούλιο και στους δρόμους, θα ανοίξουμε έναν άλλο δρόμο διάπλατο για τις όμορφες μέρες που ακόμα δεν έχουν έρθει. Είμαστε νικητές. Σας ευχαριστώ για την καλύτερη στιγμή της ζωής μου, μαζί σας.

Friday, May 24, 2019

Σποτ

H προεκλογική μας "εκστρατία" . στη Σάμο

Β. Γρηγοριάδης, Κ. Γιαννακάκης, Ε. Γούλα, Σ. Γεωργούλας : Μύλοι
Με τους Εργαζομένους στην Π.Ε. Σάμου
Άνω Βαθύ
Β. Γρηγοριάδης, Ε. Γούλα, Σ. Ζήμερας : Άγιος Κωνσταντίνος
Αλεξ. Σταθακιός : Χώρα
Μυτιληνιοί Σάμου
Εκολογικό Περίπτερο στο Βαθύ: Γιανακκάκης Κ & Τραπεζανλίδης Β.
Μυτιληνιοί Σάμου
Γιαννακάκης Κ. & Χρηστίδης Β.

Monday, May 20, 2019

ΣΠΟΤΑΚΙ 4

Τα «λάθη» που έκανα…



(Άρθρο του Στράτου Γεωργούλα  στο "Εμπρός " του ΣΚ)
Ο Άλλος Δρόμος ήρθε για να μείνει σε όλη τη θητεία του επόμενου Περιφερειακού Συμβουλίου. Είναι μια υπόσχεση για τους πολλούς και απειλή για κάποιους…
Σε αυτή την πορεία προς την κάλπη, φτάσαμε με υπεράνθρωπες προσπάθειες αλλά και με ελλείψεις. Με αίσθημα ευθύνης αλλά και λάθη που τα καταλαβαίνουμε και τα διορθώνουμε όσο μπορούμε στην πορεία. Κάποια όμως «λάθη» που έκανα, θα τα ξανάκανα. Γιατί είναι αυτά που με χαρακτηρίζουν.
1. Έγραφα από αυτή την εφημερίδα πριν ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος ότι μαζί μου δεν θέλω κανέναν «πολιτικάντη» που ανταλλάζει τα «χαρτιά» που έχει για πληρωμένες θέσεις στο επόμενο συμβούλιο. Είμαι πραγματικά περήφανος που δεν υπάρχει κανένας τέτοιος στο ψηφοδέλτιο. Μόνο έντιμα και αξιοπρεπή άτομα είναι συνοδοιπόροι μου σε αυτό το ταξίδι
2. Οι υποψήφιοι του Άλλου Δρόμου,
είναι άτομα που την κρίσιμη στιγμή
είπαν το ΟΧΙ​ και δεν δέχθηκαν
να σιωπήσουν με αντάλλαγμα
καρέκλες και οφίτσια. Αξίζει και
μόνο για αυτούς να ψηφιστεί ο
Άλλος Δρόμος.
3. Στο «παιχνίδι» των ιδιωτικών περιφερειακών μέσων «ενημέρωσης» με πληρωμένες διαφημίσεις υποψηφίων εμείς απαντάμε με επίσημη καταγγελία στο ΕΣΡ. Η δημοκρατία δεν εξαγοράζεται και αυτό ζητάμε και από τους νησιώτες είναι όταν βλέπουν πολλές διαφημίσεις, ιλουστρασιόν, έγχρωμα προγράμματα και «καλεσμένους» που παρουσιάζουν τις θέσεις τους, να τολμήσουν να ρωτήσουν «που βρήκατε τα λεφτά;»
4. Θα είμαστε πάντα με τα συμφέροντα των πολλών και δεν θα εξαγοραστούμε ποτέ. Θα τολμούμε να μπαίνουμε μπροστά όταν πωληθεί δημόσια περιουσία ή το σπίτι ενός μεροκαματιάρη σε πλειστηριασμό. Θα κατεβάζουμε προτάσεις συγκεκριμένες και κοστολογημένες, όπως κάναμε με την πρότασή μας για μείωση των δημοτικών τελών. Αυτοί ήμασταν 5 χρόνια τώρα, αυτοί θα είμαστε και τα επόμενα 4 χρόνια.
5. Θα αναδεικνύουμε τα κακώς κείμενα, την αδιαφάνεια και τις απευθείας αναθέσεις. Δεν θα αρκούμαστε μόνο σε καταγγελίες αλλά θα υλοποιούμε και συγκεκριμένες προτάσεις όπως τη δωρεάν ηλεκτρονική μας πλατφόρμα δημοκρατόμετρο. Για να γνωρίζουν όλοι τα πάντα ως προς τη λειτουργία του περιφερειακού συμβουλίου.
6. Θα συγκρουστούμε με όποια κυβέρνηση και πολιτική υποβαθμίζει τα νησιά μας. Δεν θα σιωπήσουμε και ας έχει κόστος αυτό. Το κάναμε στο παρελθόν, θα το κάνουμε και στο μέλλον.
7. Θα συνεργαστούμε με όποιον προτείνει οτιδήποτε καλό για τους ανθρώπους αυτού του τόπου, σύμφωνα με τις αξίες μας. Έχουμε προτάσεις, έχουμε πρόγραμμα, ξέρουμε τι πρέπει να γίνει και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε. Όχι στη στείρα αντιπολίτευση, όχι όμως και σε υποστήριξη πολιτικών με ανταλλάγματα. Αυτοί ήμασταν, αυτοί θα είμαστε.
Τα παραπάνω και άλλα πολλά «λάθη» είναι κομμάτι της ταυτότητας μου. Δεν μπορώ αλλά και ούτε θέλω να τα διορθώσω. Αντίθετα σας ζητώ να με στηρίξετε ακριβώς για αυτά!

1

Saturday, May 11, 2019



ΣΤΗΛΕΣ  /  ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
«Αν θες ν’ αλλάξουν τα πράγματα, έλα μαζί μας!»
Ο Στράτος Γεωργούλας επιμένει στον «Άλλο Δρόμο» γιατί δεν βολεύεται με την απάθεια, την αδράνεια, αλλά και τα κακώς κείμενα στην πολιτική και τη ζωή των νησιών του Βορείου Αιγαίου
 

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 11/5/2019

«Αν θες ν’ αλλάξουν τα πράγματα, έλα μαζί μας!»

Στα γραφεία του «Ν» καλωσορίσαμε τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Στράτο Γεωργούλα, επικεφαλής του «Άλλου Δρόμου» για να μας δώσει συνέντευξη on camera.

Η κοινωνιολογία είναι η μεγάλη του αγάπη, ακαδημαϊκά, αλλά και πολιτικά μιλώντας, αφού θέλει να καταγράφει τα κακώς κείμενα για να τα αλλάξει. Από το 2000 όταν πρωτοεκλέχτηκε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο τμήμα Κοινωνιολογίας εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Μυτιλήνη και τον Μανταμάδο, απ’ όπου κρατούν οι ρίζες του. Σήμερα είναι και διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος «Έρευνα για την τοπική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή».


 
Ήταν ανέκαθεν υποψήφιος της αυτοδιοίκησης, από το 2002 που ασχολήθηκε με τα κοινά και δεν επέλεξε τον βουλευτικό δρόμο, αν και είχε αυτή την επιλογή. Αυτό είναι κάτι που τον διαχωρίζει, όπως λέει και ο ίδιος με τους υπόλοιπους υποψήφιους επικεφαλής περιφερειακών παρατάξεων.

Για κείνον ο «Άλλος Δρόμος» σημαίνει στάση ζωής, δημοκρατία, έλεγχος των εκλεγμένων. «Ήταν και είναι δρόμος πολύ δύσκολος. Δεν ανταλλάζεις αξίες για θέσεις» εξηγεί. «Θα μπορούσαμε να μη μαλώνουμε και να μη χαλάμε τη ζαχαρένια μας, αλλά δεν θέλουμε», γελάει, αλλά ταυτόχρονα ξεκαθαρίζει.

Ο Στρ. Γεωργούλας μιλά στο «Ν» και για την καινοτόμα πλατφόρμα του συνδυασμού το «Δημοκρατόμετρο» ως άσκηση ελέγχου και μέτρο διαφάνειας.

Ο λόγος που δεν «βολεύεται» και δεν ησυχάσει στην ακαδημαϊκή του θέση, αλλά επιλέγει να ασχοληθεί με τα κοινά είναι ότι ζει μέσα στα προβλήματα της κοινωνίας και θέλει να την αλλάξει, προτείνοντας λύσεις. «Δεν θα μπορούσα να κάνω αλλιώς» επισημαίνει χαρακτηριστικά και μάλιστα «ως μέλος συλλογικότητας, όχι μόνος για να αναδειχτώ».

Στον απολογισμό του από τη θητεία του στο δημοτικό συμβούλιο Λέσβου ξεχωρίζει το ότι τα περισσότερα ψηφίσματα που υιοθετήθηκαν ήταν της παράταξής του.

«Δεν έχουμε τη στήριξη ούτε είχαμε ποτέ από κόμματα που ήταν ή είναι στην κυβέρνηση και δεν έχουμε καμία σχέση με το σύστημα των πελατειακών σχέσεων», υπογραμμίζει. Ενώ μοιράζεται μαζί μας και τις εμπειρίες στις πολιτιστικές δράσεις, αλλά και πώς αυτές –γι’ άλλη μια φορά- σχετίζονται με την πολιτική και δείχνουν έναν «Άλλο Δρόμο»


Friday, May 10, 2019

Μετά από αυτές τις εκλογές τίποτα δεν θα είναι ίδιο

Γράφει η ΑΝΝΑ ΓΟΥΔΕΛΛΗ *

Καθώς τα χρόνια περνούν και μεγαλώνουμε, μεγαλώνουν και οι απαιτήσεις, οι προσδοκίες μας για το τέλειο   και γι’ αυτό ανεχόμαστε όλο και λιγότερο συναναστροφές ανούσιες, συναθροίσεις για το τίποτα, αντέχουμε όλο και πιο λίγο, το λίγο έτσι, λίγο… γιουβέτσι, το όλοι ίδιοι είναι, το όλοι μαζί τα φάγαμε, ή το όλοι μαζί τους κάψαμε, όλοι μαζί για τα πάντα.

Όχι δεν γίνεται να είμαστε όλοι μαζί, για τον απλούστατο λόγο, πως δεν γίνεται ο λύκος να είναι μαζί με τα πρόβατα.Ο θύτης αγκαλιά με το θύμα. Το αφεντικό μαζί με τον εργάτη.

Αυτή είναι η νέα ‘’μόδα’’ του συστήματος για να μηδενίσει τις όποιες αντιδράσεις και να φέρει όσους διαφοροποιούνται, σε φάση αποχαύνωσης.

Ξέρω πως δεν ρώτησα κανέναν για την απόφασή μου να δηλώσω ΠΑΡΟΥΣΑ στην προκλητική συγκυρία των αυτοδιοικητικών εκλογών, όμως δεν μου έμενε άλλη επιλογή από αυτή εδώ.

Στις φωνές που ήρθαν πάλι στο προσκήνιο να ζητούν την ψήφο μας, απαντώ πως δεν ξεχνώ ποιοι ήταν αυτοί που χρεοκόπησαν την Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου, δεν ξεχνώ ποιοι έφτιαξαν το σκάνδαλο της Συνεταιριστικής Τράπεζας, ποιοι διέλυσαν τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς του νησιού, ποιοι χρεωκόπησαν το LESVOSSHOP. Ποιοι χάρισαν χρεωμένα Μουσεία στο κράτος για να γλιτώσουν από τις κατασχέσεις. Δεν ξεχνώ, πως αυτοί που τώρα φωνάζουν όλοι μαζί, ήταν οι υπεύθυνοι για όλα αυτά, και εκμεταλλευόμενοι τις εκάστοτε κυβερνήσεις, έδρασαν για προσωπικό τους όφελος. Το όλοι μαζί το θέλουν πάλι για προσωπικό βόλεμα.

Ζούμε σε μια από τις φτωχότερες Περιφέρειες της χώρας και οι Κυβερνήσεις μέχρι τώρα, είναι υπεύθυνες για αυτό.

Η νησιωτικότητα  από δώρο έχει μετατραπεί σε κατάρα. Ακριβά εισιτήρια, ΦΠΑ και έξοδα μεταφοράς, κάνουν τη ζωή των νησιωτών, ακόμα πιο ακριβή.

Φτάνει πια, υπάρχει και Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, ο δρόμος της διαφάνειας, της διενέργειας ελέγχων, της νομιμότητας δαπανών, της διαφύλαξης και προστασίας της γεωργικής γης, της εναντίωσης του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, και των πλειστηριασμών της λαϊκής κατοικίας, του αγώνα ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό.

Η προσωπική μου πορεία είναι γνωστή, το ίδιο και η στάση ζωής που έχω κρατήσει, μέχρι τώρα. Αν πιστεύετε πως αξίζει Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ μια από τις θέσεις στο Περιφερειακό συμβούλιο, με επικεφαλής του συνδυασμού, τον  ΣΤΡΑΤΟ  ΓΕΩΡΓΟΥΛΑ δώστε μας την ψήφο σας.

Μετά από αυτές τις εκλογές… ας είναι όλα διαφορετικά για τον τόπο μας.

*Η κ. Άννα Γουδέλλη είναι πρώην διοικήτρια του ιδρύματος Κοινωνικής Πρόνοιας Αγιάσου και υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος με τον Συνδυασμό «Ο Άλλος Δρόμος»
http://nealesvou.gr/meta-apo-aytes-tis-ekloges-tipota-den-tha-einai-idio/?fbclid=IwAR1myJsi7b5Abx9WGkHvGft5RipIoyXGXX6hR2PhiVaYHQh5q44Z3hKzOow

Thursday, May 9, 2019

Ποιος φοβάται τη δημοκρατία;

Δελτίο τύπου 


9-5-2019


Με έκπληξη ενημερώθηκα για την ακύρωση της προγραμματισμένης τηλεοπτικής αναμέτρησης στην ΕΡΤ, των υποψηφίων Περιφερειαρχών Βορείου Αιγαίου, που θα γινόταν στη Μυτιλήνη στις 18/5, λόγω «δυσβάσταχτου οικονομικού κόστους». Ακριβώς επειδή
α. δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το πόσο είναι αυτό το «δυσβάσταχτο» κόστος
β. δεν μπορώ να πιστέψω ότι όταν λίγες μέρες πριν μας καλούσε η ΕΡΤ να αποδεχτούμε την πρόσκληση της αναμέτρησης δεν είχε προϋπολογίσει το όποιο κόστος ως κάθε υπηρεσία οφείλει
γ. το όποιο κόστος κρίνεται στη βάση επιλογών των ΕΡΤ για άλλα προγράμματα της (πχ εξωτερικές παραγωγές) που συνεχίζουν, ενώ η ενημέρωση πολιτών του Βορείου Αιγαίου για την ύψιστη δημοκρατική επιλογή τους να εκλέξουν Περιφερειάρχη, κρίνεται οικονομικά ασύμφορη,
θεωρώ ότι είναι μια συνειδητή πολιτική επιλογή ενός δημόσιου φορέα ενημέρωσης να μην πάρει θέση στηρίζοντας την ισοτιμία των συμμετεχόντων σε μια εκλογική διαδικασία (όπως ο νόμος ορίζει) και να αφήσει το «αόρατο χέρι» της αγοράς των ιδιωτικών περιφερειακών ΜΜΕ (τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά κανάλια, εφημερίδες και ιστοσελίδες) να κρίνουν το όποιο αποτέλεσμα, με παραδείγματα όπως τα παρακάτω:
• Ιδιωτικά ΜΜΕ να μην ενημερώνουν ποιο είναι το σύνολο των κατατεθειμένων ψηφοδελτίων για τις περιφερειακές εκλογές παρά μόνο για αυτά που θεωρούν ως «βασικά»
• Ιδιωτικά ΜΜΕ να εντάσσουν στις διαφημιστικές τους προτάσεις τα δελτία τύπου των παρατάξεων, τα οποία και δεν βάζουν αν δεν πληρωθούν
• Δελτία ειδήσεων ιδιωτικών ΜΜΕ να λειτουργούν ως άτυπα γραφεία τύπου υποψηφίων, ενώ καλεσμένοι σε «ενημερωτικές» εκπομπές αγοράζουν την πρόσκλησή τους με εμπορικές συμφωνίες πακέτο.
Εν τέλει η μη παρέμβαση εκ μέρους του μοναδικού δημόσιου φορέα ενημέρωσης, αφήνει ανεξέλεγκτη τη «ζούγκλα» της ελεύθερης αγοράς να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών. Σημειώνω ότι υπάρχουν ιδιωτικά ΜΜΕ στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου που τηρούν τους όρους μιας ισότιμης παρουσίασης των υποψηφίων, αυτά είναι όμως μειοψηφία, σε σχέση με τα άλλα που είτε για οικονομικούς είτε για άλλους λόγους, υπερπροβάλλουν μερικούς και περιορίζουν ή και αποκλείουν άλλους συνδυασμούς.
Το συγκεκριμένο δελτίο τύπου κοινοποιείται και ως αναφορά στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για τις δικές του ενέργειες.

Στράτος Γεωργούλας
Υποψήφιος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου



Αγροτική Ανάπτυξη στο Βόρειο Αιγαίο μια νέα Διέξοδος.



Του Αλέξανδρου Σταθακιού , Περιφερειακού Συμβούλου, μέλους της Περιφερειακής Επιτροπής Τουριστικών Θεμάτων και Θεμάτων Αγροδιατροφής

          Σε όλο το Βόρειο Αιγαίο η αγροτική οικονομία βασίζεται στην κατατεμαχισμένη  μικρή ιδιοκτησία , στην οικογένεια ως μονάδα παραγωγής και στην πολυκαλλιέργεια.  Υπάρχουν βέβαια κυρίαρχες καλλιέργειες όπως το μαστίχι στη Χίο,  η αμπελοκαλλιέργεια στη Σάμο, η ελιά στη Λέσβο, αλλά στο παρελθόν καλλιεργούνταν πολύ πιο πολλά κτήματα με μεγγαλύτερη γκάμα προϊόντων με παραλληλη ισχυρή παρουσία σε όλα τα νησιά της κτηνοτροφίας και της αλιείας. Αυτή η παράδοση δείχνει και τις σημερινές δυνατότητες, εφόσον υπάρξει άλλη αντίληψη και «άλλο σχέδιο» στον πρωτογενή τομέα.  
Ας σημειώσουμε ότι όσες υπάρχουν δυναμικές επιχειρήσεις στον τομέα, αυτές βασίστηκαν, αν δεν ήταν κραταιές από πολύ παλιά κυρίως σε ιδιωτικές επενδύσεις με μεταφορά χρημάτων από άλλες πηγές. Αυτό το γεγονός δείχνει και το πρόβλημα της αγροτικής πίστης που υπάρχει σήμερα, όταν ακόμα και στις περισσότερες περιπτώσεις ενίσχυχης από τα ευρωπαϊκά προγράμματα απαιτείται υψηλή “ίδια συμετοχή”.
Ας αναγνωριστεί  επιτέλους  ότι τα μικρά αγροτικά νοικοκυριά  «στάθηκαν»  σε όλη την μεταπολεμική περίοδο χάριν στους  συνεταιρισμούς. Η ύπαρξη και ο τρόπος λειτουργίας των οποίων βέβαια διαμόρφωσε εν πολλοίς και την σχετική «καλλιεργητική κουλτούρα» στους γεωργούς μας.
Οι συνεταιρισμοί όμως δεν μπόρεσαν να εξελιχθούν σε αυτοδύναμους πόλους οικονομικής και κοινωνικής οργάνωσης των αγροτών και παρέμεναν εν πολλοίς μεταβιβαστές της όποιας κρατικής πολιτικής και δια της γραφειοκρατικής τους οργάνωσης, αλλά και δια της τοπικής κομματοκρατίας, η οποία συνέδραμε τις εκάστοτε κυβερνητικές πολιτικές με πελατειακό τρόπο μέσα από και από την αξιοποίηση των συνεταιριστικών οργανώσεων.
Συνεπώς εργαλείο μιας πραγματικά ριζοσπαστικής περιφερειακής πολιτικής μπορεί να γίνει η ύπαρξη των μεγάλων συνεταιριστικών οργανώσεων που υπάρχουν στον τόπο μας, αλλά μέσα από την αναμόρφωση της λειτουργίας τους.
Εκεί το συλλογικό πνεύμα, η παραγωγική καινοτομία, η στροφή από την καταστροφική μονοκαλλιέργεια σε ολοκληρωμένες μορφές γεωργικής εκμετάλλευσης (από το αμπέλι π.χ. μέχρι την μικρή οικόσιτη κτηνοτροφία και τον αγροτουρισμό) είναι το μεγάλο στοίχημα.
Η αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων διάθεσης των προϊόντων και η εκπαίδευση - επιμόρφωση είναι το έμπρακτο πεδίο βοήθειας από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στους Αγρότες. Ξεκινά από τον τον συντονισμό  όλων των παραγωγικών παραγόντων και την απο κοινού αναζήτηση αγορών και δικτύων διανομης,  συνεχίζει στο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης  κατόπιν διαβούλευσης. Η μεταφορά τεχνογνωσίας και διαρκούς επιμόρφωσης όχι μόνο σε πρακτικά θέματα, αλλά και στο μάνατζμεντ, σε προωθημένα επιστημονικά πεδία εφαρμογών δεν είναι ο Στόχος, αλλά το Καθήκον της Περιφέρειας με βάση τις αρμοδιότητες της. Εφόσον τα Μνημόνια βέβαια αφήσουν να στελεχωθούν οι Υπηρεσίες Αγροτικής Ανάπτυξης ανάλογα και εφόσον υπάρξει μια Πολιτική Ηγεσία που θα εμπνεύσει κατάλληλα.
Μια Περιφερειακή κυβέρνηση πρέπει να υποστηρίξει και να προωθήσει τέτοιες πρωτοβουλίες χρησιμοποιώντας ότι εργαλείο έχει από την Ελληνική Πολιτεία και την Ε.Ε., αλλά εκεί που βρίσκει δυσκολία να καταθέτει τα αδιέξοδα, να προτείνει τροποποιήσεις σε νόμους και ντιρεκτίβες (ακόμα και με την χρήση της «νησιωτικότητας») και να κινητοποιεί τον λαό για την επίτευξη τους. Παράλληλα να υποστηρίξει την ύπαρξη των υπαρχόντων Συνεταιριστικών ενώσεων υπομοχλεύοντας όμως την δυναμική της παραγωγικής ανασυγκρότησης και σε αυτές.  Για παράδειγμα μπορεί να υπάρξει μια συνεργασία ανάμεσα στην Περιφέρεια, τους Δήμους, τις σχετικές ενώσεις συνεταιρισμών, το ξενοδοχειακό επιμελητήριο και τους συλλόγους ενοικιαζομένων για ένα ενιαίο εναλλακτικό «πακέτο τουρισμού», το οποίο θα συνδέει τα μαστιχοχώρια της Χίου με τα αμπελοχώρια της Σάμου  και τα Λαδοχώρια  της Λέσβου, το ψαροχώρι των Φούρνων.... Να εξεταστεί το ενδεχόμενο προγραμματικής συνεργασίας ανάμεσα στις  συνεταιριστικές οργανώσεις (μαστίχα λάδι και κρασί) με διαμεσολαβητή και κινητοποιητή την Περιφερειακή αυτοδιοίκηση σχετικά με την προώθηση υπαρχόντων προϊόντων ή και την συμπαραγωγή νέων.
Χρειάζονται βέβαια παρεμβάσεις και σε θεσμικό επίπεδο κεντρικής πολιτικής, τις οποίες  ένα ενωτικό και δυναμικό κίνημα των καλλιεργητών μπορεί να επιβάλλει, αλλά και μια μαχητική αυτοδιοίκηση μπορεί να συνδράμει αποφασιστικά.
Για να πετύχουμε να εμπνεύσουμε τους Αγρότες χρειαζόμαστε μια νέα φιλοσοφία, διαφορετική συχνά -πυκνά από αυτή που επιβάλλει η εισαγόμενη κυρίαρχη σκέψη:  
ü Κάθε νησί είναι και μια διαφορετική περίπτωση, με διαφορετική κοινωνική σύνθεση, δημογραφία, δυνατότητες και πόρους. Άρα, η ανάγκη είναι, το πρώτο επίπεδο σχεδιασμού μας, σε οτιδήποτε να είναι το νησί. Αυτός ο σχεδιασμός είναι αναγκαίο εκτός από τις οικονομικές παραμέτρους να βασίζεται σε ανθρωπολογικές και πολιτισμικές καταγραφές. Το “ανθρώπινο κεφάλαιο” σε όσα σχέδια έχουμε δει έχει χαθεί.
ü Όταν μιλάμε για νωπά προϊόντα θα πρέπει να σκεφτούμε την προτεραιότητα στην κατανάλωση εντός των νησιών, αφού δεν έχουμε ακόμα απαντήσει στις δυσκολίες μετακίνησης των προϊόντων εκτός των νησιών μας. Θα μπορούσαμε να απαντήσουμε στο γιατί  όταν έχει απαγορευτικό, δεν υπάρχει γάλα στα μαγαζιά στη Λέσβο, όταν η Λέσβος έχει τόσο μεγάλη παραγωγή σε γάλα;
ü Ένα μεγάλο πρόβλημα των νησιών μας είναι η συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής, η εγκατάλειψη μεγάλων εκτάσεων που στο παρελθόν ήταν χώροι καλλιέργειας με αρνητικά αποτελέσματα όχι μόνο στον οικονομικό τομέα, αλλά μακροπρόθεσμα στο περιβάλλον και στην κοινωνική συνοχή.  Η διευκόλυνση , λοιπόν, νέων ανθρώπων να ασχοληθούν με τη γη και με δυναμικές καλλιέργειες σε αρμονία με το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, θα πρέπει να γίνει βασικός στόχος ενός προγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης του τόπου. 
ü Ο στόχος μας είναι ένα μοντέλο Αγροτικού Τομέα που θα είναι συνδεδεμένο με τη συγκεκριμένη περιφέρεια με στόχο μια βιώσιμη γεωργία σε όφελος των κοινωνικών αναγκών , δηλαδή δεν θα ευνοεί την δημιουργία εταιρειών συσσώρευσης κεφαλαίου, αλλά αντίθετα θα στοχεύει στην εκ βάθρων ανασυγκρότηση και εξυγίανση των συνεταιρισμών και την έμπνευση για μια νέα συνεταιριστική κουλτούρα.
ü Παράλληλα στις παρούσες συνθήκες άμεσος στόχος πρέπει να είναι η  ενίσχυση των φτωχοποιημένων  νοικοκυριών με το  όποιο μικρό εισόδημα προέρχεται από γεωργικές καλλιέργειες, φροντίζοντας τονώνοντας εναλλακτικά δίκτυα διάθεσης προϊόντων και την συνεργασία σε όλο το Βόρειο Αιγαίο σε αυτή την κατεύθυνση.
ü Εννοείται ότι ένα τέτοιο εγχείρημα πρέπει να υποστηριχθεί και από παρεμβάσεις σε άλλους τομείς όπως π.χ. την επαρκή λειτουργία των «αγροτικών» ιατρείων και την ενίσχυση τους με ειδικευμένους γιατρούς και άλλο προσωπικό, επαρκές δίκτυο δημόσιων υπεραστικών και αστικών συγκοινωνιών και βεβαίως σύγχρονων, επαρκών και οικονομικών ακτοπλοϊκών και αεροπορικών, αλλά και οργάνωση μονίμων πολυμορφικών στεκιών πολιτισμού διάσπαρτων σε όλα τα χωριά μας.
ü Η ιστορική εμπειρία της οικόσιτης κτηνοτροφίας των προηγούμενων δεκαετιών είναι χρήσιμο να επανέλθει, όχι μόνο για την ενίσχυση των φτωχοποιημένων νοικοκυριών, αλλά και για την διατροφική ασφάλεια με παραγόμενες ποσότητες σε γάλα, αυγά, τυρί, γιαούρτι για την κάλυψη των οικογενειακών αναγκών μεγάλης μερίδας του πληθυσμού, κυρίως σε αγροτικές και ημιαστικές περιοχές . Μόνο που για να γίνει αυτό χρειάζεται να επαν- εκπαιδευτεί ο πληθυσμός.
Τέλος για όλο αυτό το εγχείρημα μια εμπνευσμένη περιφερειακή αρχή, μαζί με τους δήμους και τους συνεταιρισμούς και το πανεπιστήμιο θα μπορούσε να ιδρύσει ένα Ινστιτούτο Επιστημονικών Εφαρμογών. Μια περιφερειακή δομή με τμήματα σε όλα τα νησιά που θα βοηθά: α) στην κατάρτιση και επιμόρφωση σε σύγχρονους μεθόδους καλλιέργειας και σε επιτυχημένα παραδείγματα μικρής κλίμακας εκμεταλλεύσεων συμβατών με τις ιστορικές καταβολές χωρικής εξειδίκευσης του νησιών μας β) στην αξιολόγηση των υφιστάμενων αγορών γ)  στην υπόδειξη νέων ευκαιριών σε αγορές και νέων δυναμικών προϊόντων δ) στην λειτουργία γραφείων προσανατολισμού, συμβουλευτικής και υποστήριξης για την τυποποίηση και την προώθηση των τοπικών προϊόντων.
Οι υπηρεσίες αυτές θα μπορούσαν να δίνονται χωρίς επιβάρυνση,  εφόσον ο παραγωγός συμμορφώνεται σε ένα κοινά συμφωνημένο πρωτόκολλο συνεργασίας.

«Αν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.»
Οδυσσέας Ελύτης

Monday, May 6, 2019

Το ψηφοδέλτιο μας


Υποψήφιος Περιφερειάρχης  Βορείου Αιγαίου

Γεωργούλας Eυστράτιος 


Υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι


ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΚΑΡΙΑΣ

 1.ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ ΣΟΦΙΑ του Κωνσταντίνου

2.ΜΑΡΩΛΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ του Νικόλαου -Μιλτιάδη

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΛΕΣΒΟΥ

1.ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Ευάγγελου

2.ΑΣΠΡΟΛΟΥΠΟΣ ΡΑΦΑΗΛ-ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Χρήστου

3.ΓΑΙΤΑΝΗ ΠΕΛΑΓΙΑ του Γεωργίου

4.ΓΟΥΔΕΛΛΗ ΑΝΝΑ του Χαράλαμπου

5.ΔΕΣΛΗ ΚΟΡΝΗΛΙΑ του Φώτιου

6.ΖΕΡΔΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Χριστόφορου

7.ΙΝΤΖΙΡΤΖΗ ΘΕΟΦΑΝΙΑ [ΦΑΝΗ] του Χρήστου

8.ΚΑΝΛΗΣ ΠΑΡΑΣΧΟΣ του Δημητρίου

9.ΚΟΥΤΛΗ-ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΥΛΑ [ΠΕΠΗ] του Γεωργίου

10.ΚΟΥΤΣΑΜΠΑΣΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ [ΜΠΑΜΠΗΣ] του Μιχαήλ

11.ΚΟΥΤΣΕΛΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του Θεμιστοκλή

12.ΜΑΛΛΙΑΚΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ [ΜΠΑΜΠΗΣ] του Νικολάου

13.ΜΑΝΤΖΑΡΗ ΕΥΣΤΑΘΙΑ [ΕΥΑ] του Δημητρίου

14.ΠΑΝΤΕΡΜΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ [ΕΦΗ] του Ελευθερίου

15ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΑΡΙΑ [ΜΑΡΩ] του Διονυσίου

16.ΠΑΡΑΚΟΙΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Παναγιώτη

17.ΠΑΤΣΕΛΗΣ ΤΕΡΠΑΝΔΡΟΣ-ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ [ΑΚΗΣ] του Παναγιώτη

18.ΠΕΤΡΙΤΖΙΚΛΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ του Νικολάου

19.ΡΑΛΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ του Ιγνατίου

 20.ΤΕΛΩΝΙΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Παναγιώτη

21.ΤΣΑΚΑΛΟΓΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ του Κωνσταντίνου

22.ΤΣΑΤΣΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ του Παναγιώτη

23.ΤΣΟΜΠΑΝΕΛΛΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ του Νικολάου

24.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ του Παναγιώτη

25.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΥΡΤΩ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ του Μιχαήλ

26.ΧΟΝΔΡΟΜΑΤΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ του Θεόδουλου

 ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΛΗΜΝΟΥ

1.ΒΟΓΙΑΤΖΗ ΦΩΤΕΙΝΗ [ΡΟΜΙΝΑ] του Γεωργίου

2.ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ-ΒΙΚΤΩΡ του Γεωργίου

3.ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Στέφανου

4.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του Εμμανουήλ

5. ΠΕΡΠΕΡΙΔΟΥ ΜΕΛΑΝΗ [ΜΕΛΙΝΑ] του Βασιλείου

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΑΜΟΥ

1.ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Νικολάου

2.ΓΟΥΛΑ ΕΛΕΝΗ του Γεωργίου

3.ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Κωνσταντίνου

4.ΖΗΜΕΡΑΣ ΣΤΕΛΙΟΣ του Ιωάννη

5.ΣΤΑΘΑΚΙΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ του Δημητρίου

6.ΤΡΑΠΕΖΑΝΛΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Ευσταθίου

7.ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Αλέξιου

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΧΙΟΥ

1.ΓΟΥΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Γεωργίου

2.ΛΙΑΚΑΤΑ ΑΡΕΤΗ του Γεωργίου

3.ΜΠΑΛΟΜΟΥΤΣΟΥΝΟΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ του Παναγιώτη

4.ΜΠΟΛΙΑ ΦΙΛΟΜΗΛΑ του Γεωργίου

5.ΜΠΟΛΙΚΑ ΑΝΝΑ του Πέτρου

6.ΡΟΔΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του Γεωργίου

7.ΣΑΡΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ του Νικολάου

8.ΣΤΑΥΡΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΗ του Κωνσταντίνου

9.ΣΥΡΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Αθανάσιου

10.ΦΙΛΙΠΠΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Ιωάννη

11.ΧΑΜΠΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Νικολάου

Επικοινωνίες και Πολιτική Προστασία στην Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου


Μια απ της αρμοδιότητες της περιφέρειας, εκτός απ την ανάπτυξη του τόπου είναι και η Πολιτική Προστασία.
Μπορεί να μας διαφεύγει απ τις άμεσες προτεραιότητες ενός περιφερειακού σχεδιασμού επειδή οι φυσικές καταστροφές σε μεγάλες κλίμακες είναι σπάνιες , και υποτιμούμε τον κίνδυνο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο κίνδυνος είναι μηδενικός .
Παράδειγμα τα γεγονότα που έπληξαν την περιφέρεια Αττικής, με τις πλημύρες στην Μάνδρα και την φονική φωτιά στο Μάτι που στοίχισε την ζωή 102 πολιτών.
Έχει αποδεδειχθεί κατά τους σχεδιασμούς οι αρμόδιοι ρίχνουν το βάρος στα υλικά μέσα (πυροσβεστικά οχήματα κλπ) και στο έμψυχο υλικό (ένοπλες δυνάμεις, εθελοντές) αλλά αφήνουν σε δεύτερη μοίρα τις επικοινωνίες.
Οι επικοινωνίες είναι κατά την άποψη μας στην παράταξη του Άλλου Δρόμου είναι ο βασικός παράγοντας συντονισμού και ο κρισιμότερος θα λέγαμε.
Γιατί τι να κάνεις τα εργαλεία και το έμψυχο υλικό αν δεν δράσουν συντονισμένα;
Θα παρατηρείτε ότι κατά τις μεγάλες γιορτές που οι χρήστες της κινητής τηλεφωνίας προσπαθούν να επικοινωνήσουν με συγγενείς και φίλους για τα χρόνια πολλά τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας «πέφτουν» μη δυνάμενα να αντέξουν τον όγκο κλήσεων. Πόσο μάλλον θα μπορούσαν να αντέξουν σε μια φυσική καταστροφή που η μάνα χάνει το παιδί……. και δεν έχουν υποστεί ζημίες και τα ίδια.
Εκτός βέβαια τις φυσικές καταστροφές ,εμείς εδώ στο Βόρειο Αιγαίο έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την εξ ανατολών επιθετικότητα που μπορεί να καταλήξει σε μια …τεχνητή καταστροφή. Και εδώ τα πρώτα πλήγματα θα είναι στους πυλώνες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας …
Λαμβάνοντας υπ όψιν τα παραπάνω αλλά και την φυσική ιδιομορφία (νησιωτικοτητα) της Περιφέρειας μας ,προκειμένου να προστατέψουμε τους πολίτες αποτελεσματικά έχουμε στα πρόγραμμα μας σε προτεραιότητα το στήσιμο ευέλικτου και «σύγχρονου» δικτύου επικοινωνιών συμβατό έτσι ώστε να μπορούν να επικοινωνούν όλες οι υπηρεσίες μεταξύ τους αποκεντρωμένο, που να χρησιμοποιεί όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες, εντοπισμού και ψηφιακής μετάδοσης δεδομένων αλλά και κυλιόμενων συχνοτήτων για την αποφυγή παρεμβολής.
Θα στήσουμε ένα δίκτυο και με εκπαιδευμένους υπάλληλους που θα συνεπικουρούν οι υπηρεσίες ραδιοερασιτέχνη (εθελοντικό τμήμα ενταγμένο στα μητρώα της Πολίτικης προστασίας) που οι προηγούμενες περιφερειακές διοικήσεις τους είχαν σε δεύτερη μοίρα.

Μαλλιακας Χαράλαμπος (SV8JNQ)Υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος

Με τον Άλλο Δρόμο του Στράτου Γεωργούλα 

Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα έγινε.

Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα έγινε. Ξεκινώντας από το μηδέν, μια παρέα, μια συλλογικότητα αποφάσισε να ανοίξει έναν άλλο δρόμο στο Βόρειο Αιγαίο. Τώρα τα πράγματα μόνο προς το καλύτερο μπορούν να πάνε. Γιατί όλοι αυτοί που συστρατευτηκαν, δημιουργώντας μια οικογένεια, καταπολεμώντας φόβο και απάθεια, γνωρίζοντας ότι η μάχη αυτή δεν θα έχει οικονομικά ή συμβολικά ανταλλάγματα, απέδειξαν ότι υπάρχει μια άλλη πάστα ανθρώπου που συμμετέχει στα κοινά: αυτός που αντιστέκεται, ο έντιμος και αξιοπρεπής που δεν θα ανταλλάξει ποτέ αξίες για καρέκλες, αυτός που δεν φοβάται να πει είμαι και εγώ εδώ.
Σας ξέρω όλους προσωπικά και νιώθω ευλογημενος γιατί ξέρω ότι τέτοιους ανθρώπους δυσκολα θα βρεις στα άλλα ψηφοδέλτια. Ειμαι πολύ περήφανος που δίνω αυτόν τον αγώνα μαζί σας, τώρα, τα επόμενα 4 χρόνια, για πάντα.

Δελτίο Τύπου περιφερειακής κίνησης Βορείου Αιγαίου “Ο άλλος δρόμος”

Η περιφερειακή κίνηση “Ο άλλος δρόμος” με επικεφαλής τον Στράτο Γεωργούλα, περιόδευσε τις προηγούμενες μέρες στα χωριά της Γέρας και στα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Ευεργέτουλα.

   Η εγκατάλειψη που βιώνει η πλειοψηφία αυτών των χωριών ήταν εμφανής. Παρόλα αυτά συναντήσαμε ανθρώπους που επιμένουν να μένουν στον τόπο τους, ζώντας με αξιοπρέπεια ενάντια στις αντιξοότητες που δημιουργούν οι πολιτικές της λιτότητας και οι πολιτικές που απομακρύνουν τους πολίτες από τα κέντρα λήψης αποφάσεων.   Για όλους αυτούς τους ανθρώπους, εμείς θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις και πλάι τους, για να μπορέσουν να συνεχίζουν να μένουν στον τόπο τους, έχοντας πρόσβαση σε αξιοπρεπή υγεία, δουλειά και εκπαίδευση, προάγοντας πολιτισμό και συνεχίζοντας τις παραδόσεις του τόπου μας, κρατώντας τα χωριά μας ζωντανά.



Sunday, May 5, 2019

Στο Βόρειο Αιγαίο ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΔΡΟΜΟ


Είναι Συνυπεύθυνοι


Και οι τρεις ήταν... συνεργάτες 


  • Χριστιάνα Κολογήρου: Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου
  • Κώστας Μουτζούρης Γενικός: Γραμματέας Λιμένων & Λιμενικής Πολιτικής
  • Γιάννης Σπιλάνης:  Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής 



ΣΠΟΤΑΚΙ 3

ΣΠΟΤΑΚΙ 2

ΣΠΟΤΑΚΙ 1

Συνέντευξη στην Τηλεόραση της Μυτιλήνης

Ο Επικεφαλής μας στη Σαμιακή τηλεόραση (15-4-2019)

Κομμάτι της ταυτότητας «του άλλου δρόμου» ο αγώνας ενάντια στο φασισμό



Τα κοινά προβλήματα των νησιών του Βορείου Αιγαίου οδήγησαν στην απόφαση του επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού Λέσβου «ο άλλος δρόμος» και των στελεχών του να αγωνιστούν μέσα από το Περιφερειακό Συμβούλιο όπως τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Αιγαίου ο υποψήφιος Περιφερειάρχης για το Βόρειο Αιγαίο Στράτος Γεωργούλα.
Η περιφέρεια είναι πολιτικό όργανο και μπορεί να διεκδικήσει την εφαρμογή άλλων πολιτικών , όπως για παράδειγμα η στελέχωση με μόνιμο προσωπικό των θέσεων που παραμένουν κενές. O κ. Γεωργούλας διεκδικεί χώρο στο περιφερειακό Συμβούλιο, με συμβούλους σε κάθε σησί,  για να αγωνιστούν για τον άλλο δρόμο.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κύριος Γεωργούλας κλήθηκε να σχολιάσει για την αυξητική τάξη ακροδεξιών απόψεων τονίζοντας ότι « ο αγώνας ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό είναι κομμάτι της ταυτότητας του άλλου δρόμου. Το ακροδεξιό ρεύμα όμως δεν γεννιέται αν δεν ευνοούν οι κρατικές πολιτικές και στην περίπτωσή μας ως τέτοιες νοούνται η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας και τα χοτ σποτ».

ΣΤΗ ΧΙΟ

Saturday, May 4, 2019

Οι βασικές αρχές του προγράμματός μας


Οι βασικές Αρχές του προγράμματος της περιφερειακής παράταξης “Ο Άλλος Δρόμος” έχουν ως εξής:

    Το Πλαίσιο:

Με την ψήφιση του “Κλεισθένη” παγιώνεται και διευρύνεται το μνημονιακό – νεοφιλελεύθερο πλαίσιο λειτουργίας της Τ.Α. Ο “Κλεισθένης” υιοθετεί πλήρως τη λογική του “Καλλικράτη”, πηγαίνει αρκετά νεοφιλελεύθερα βήματα πιο πέρα, αφού ενσωματώνει κατά γράμμα τις κατευθύνσεις του 3ου μνημονίου περί «Τριετούς Στρατηγικής Μεταρρυθμίσεων» και μεταλλάσσει το ρόλο της Τ.Α. σε μακρύ χέρι του κράτους και σε εργαλείο εφαρμογής όλων των νεοφιλελεύθερων  πολιτικών.  Υιοθετεί, ενσωματώνει και επεκτείνει τις μνημονιακές ανατροπές, που συντελέστηκαν στην Τ.Α τα τελευταία 8 χρόνια, καταργεί την όποια αυτοτέλεια της, “νομιμοποιεί” τις αντισυνταγματικές  περικοπές. Ουσιαστικά έχουμε την κατάργηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της Τ.Α . Ο έλεγχός από το παρατηρητήριο των προϋπολογισμών των ΟΤΑ, με βάση όλα τα σχετικά μνημονιακά άρθρα, είναι ασφυκτικός και αναφέρεται ρητά ότι βασικό κριτήριο για την σύνταξη τους θα πρέπει να είναι η εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.

    Οι «αντίπαλοί» μας

Τα ψηφοδέλτια , που πρόσκεινται τόσο στη κυβέρνηση όσο και στην μνημονιακή «αντιπολίτευση», όχι μόνο δεν αμφισβητούν το νεοφιλελεύθερο πλαίσιο, αλλά υιοθετούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ, περί Περιφερειακής και Τοπικής διακυβέρνησης, με ότι αυτό συνεπάγεται. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι επικεφαλείς τους κα Καλογήρου, κος Μουτζούρης και κος Σπιλάνης είχαν υπηρετήσει ως δοτοί Γενικοί Γραμματείς της Κυβέρνησης του Α. Σαμαρά. Είναι συνυπεύθυνοι για την τρομακτική αύξηση της ανεργίας και της καταστροφή του παραγωγικού ιστού των νησιών μας.

    Εμείς

Συγκροτήσαμε ένα πλατύ, αυτόνομο αυτοδιοικητικό σχήμα, στη βάση προυπαρχόντων κινήσεων που λειτούργησαν τα προηγούμενα χρόνια και που ενσωματώνουν με σαφήνεια αριστερά, αντινεοφιλελεύθερα, αντιμνημονιακά, αντικυβερνητικά, κινηματικά χαρακτηριστικά για να υπερασπιστούμε τα λαϊκά συμφέροντα (ρεύμα, νερό, στέγαση, παιδεία, υγεία κλπ) και το περιβάλλον από τη νεοφιλελεύθερη επέλαση.

Στο επίκεντρό μας όμως μαζί με τα τοπικά προβλήματα, έχουμε και την εναντίωσή μας στις πολιτικές του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και της εκμετάλλευσης του δημόσιου χώρου προς όφελος του κεφαλαίου, της διάλυσης των κοινωνικών υποδομών, της ανεργίας των νέων, των πλειστηριασμών της λαϊκής περιουσίας, τον αγώνα ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας, δεσμευόμαστε για τα εξής ανά τομέα δράσης:

Α. Προγραμματισμός- Ανάπτυξη

– περιφερειακός αναπτυξιακός σχεδιασμός σύμφωνα με τις ανάγκες του λαού

– συγκέντρωση, επεξεργασία, τεκμηρίωση γεωγραφικών, δημογραφικών, οικονομικών, κοινωνικών και άλλων στοιχείων Περιφέρειας

– διενέργεια ελέγχων για τήρηση δεσμεύσεων, νομιμότητα και κανονικότητα δαπανών, πλήρης διαφάνεια

Β. Γεωργία- Κτηνοτροφία- Αλιεία- Φυσικοί Πόροι

– εγγειοβελτιωτικά, αρδευτικά, υδροληπτικά και αντιδιαβρωτικά, αντιπλημμυρικά έργα

– διαφύλαξη και προστασία γεωργικής γης

– προγράμματα για μεταποίηση αγροτικών προϊόντων

– προώθηση της εκμηχάνισης και εξηλεκτρισμού της γεωργίας

– εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων απεντόμωσης

– καθορισμός ζωνών προστασίας

– έρευνα, μελέτη για κατάσταση ζωικού κεφαλαίου, έλεγχος ζωοτροφών

– μέτρα ενάντια σε ρύπανση, μόλυνση υδάτινου περιβάλλοντος

– ενημέρωση κοινού σε θέματα προστασίας υδάτινων οικοσυστημάτων

Γ. Απασχόληση- Αγορά

– προώθηση της εργασίας, κοινωνική ενσωμάτωση ανέργων

– μέτρα ασφάλειας εργασίας

– έλεγχος τιμών, επάρκειας αγορά, πόλεμο στην αισχροκέρδια

Δ.  Μεταφορές- Ενέργεια

– έλεγχος τιμών, δρομολογίων ΚΤΕΛ, προτάσεις για βελτίωση

– διεκδικούμε καλύτερα πλοία, συχνότερα δρομολόγια, καλύτερες τιμές

-σχέδιο ενδοπεριφερειακής συγκοινωνίας. Τα νησιά πρέπει να επικοινωνούν μεταξύ τους

– υλοποίηση προγραμμάτων ήπιων μορφών ενέργειας

– Φροντίδα για μείωση ενεργειακής κατανάλωσης και βελτίωση ενεργειακής αποδοτικότητας

– Δράσεις για την υποστήριξη ευάλωτων καταναλωτών και αντιμετώπιση ενεργειακής ένδειας των πολιτών της Περιφέρειας

Ε. Παιδεία- Υγεία- Κοινωνία

– εκπόνηση προγραμμάτων για περιβαλλοντική εκπαίδευση, τη Νέα Γενιά, την εκπαίδευση ενηλίκων

– υλοποίηση προγραμμάτων πολιτισμού υπερτοπικής σημασίας

– στήριξη σε ερασιτεχνικό πολιτισμό, το «παράλληλο σχολείο» των νησιών μας

– απρόσκοπτη μεταφορά μαθητών

– υπεράσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας

ΣΤ. Πολιτική Προστασία

-πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση, αποκατάσταση καταστροφών

– ενημέρωση κοινού, συντονισμός υπηρεσιών

– αντιπυρική προστασία δασικών εκτάσεων